TMS 8 – Muhasebe Politikaları ve Tahminlerinde Değişiklikler ve Hatalar


TMS 8 – Muhasebe Politikaları ve Tahminlerinde Değişiklikler ve Hatalar
Eklenme tarihi : 2021-11-27 11:52:56
Görüntüleme : 857

TMS 8 – MUHASEBE POLİTİKALARI VE TAHMİNLERİNDE DEĞİŞİKLİKLER VE HATALAR

Amaç, Kapsam, Tanımlar

Bu standart muhasebe politikaların seçimi, muhasebe politikalarında ve tahminlerinde meydana gelen değişikliklerin ve hataların muhasebeleştirilmesinde ve kamuya açıklanmasında uygulanır.

Muhasebe Politikaları: Mali tabloların hazırlanmasında ve sunulmasında işletme tarafından belirlenen ilkeleri, esasları, varsayımları ve uygulamaları ifade eder.

Geriye Dönük Uygulama: Muhasebe politikalarında değişiklikler veya hataların ortaya çıkmasından oluşur.

İleriye Dönük Uygulama: Muhasebe tahminlerinden oluşur.

Geçmiş Dönem Hataları: Cari dönemde fark edilen, Finansal tabloların hazırlanması ve sunulmasında mevcut ve dikkate alınmış olması beklenen güvenilir bilginin finansal tablo dışında bırakılmasıdır.

 

Uygulama

Muhasebe Politikalarında Değişiklikler: Muhasebe Politikaları, muhasebe standartları tarafından gerekli kılınıyorsa veya işletmenin mali durumu ve performansı üzerindeki işlem ve olayların etkileri yeni politika ile mali tablolarda daha uygun, güvenilir bir sunum sonucunu doğuracak nitelikte ise değiştirilebilir.

Diğer yandan, alternatif yöntemler uyarınca varlıkları yeniden değerlenmiş (MDV ve MODV değerlemeleri) değerleriyle izleyen politikanın ilk uygulaması politika değişikliği olarak kabul edilirken, daha önce ortaya çıkmamış ve önem arz etmemiş işlem ve olaylar için yeni bir muhasebe politikası seçilmesi değişiklik olarak kabul edilmez.

Bir standardın uygulanması üzerine yapılan değişiklik, standartta yer alan hükümler çerçevesince gerçekleştirilir. Eğer karşılaştırmalı bilgilerin yeniden düzenlenmesi gerektiğinde, aşırı bir maliyete sebep oluyorsa önceki dönemde sunulmuş karşılaştırmalı bilginin yeniden düzenlenmesi gerekmez. Bu durumda yeni muhasebe politikası bir sonraki dönemin varlık ve yükümlülük hesaplarına uygulanır ve birikmiş karlarda ve ertelenmiş vergilerde buna paralel bir düzeltme yapılır.

Eğer değişim standarda göre değil seçimlik değişim ise geriye dönük olarak uygulamaya konur. Bir sonraki mali dönemdeki karlar ve önceki dönemlerde açıklanan karşılaştırmalı diğer tutarlar, yeni muhasebe politikası hep kullanılmaktaymış gibi düzeltilir.

 

Muhasebe Tahminlerindeki Değişiklikler: Şüpheli alacak, stok değerinde düşüş, finansal varlık ve yükümlülüklerinin rayiç değerleri, amortismana tabi varlıkların ekonomik ömürleri gibi mevcut belirsizlikler söz konusu olduğunda işletmeler bazı yöntemlere başvurarak tahmini karşılıklar ayırmaktadır. Zamanla çevresel veya işletme içi nedenlerden dolayı bu tahminlerin gözden geçirilmesi gerekmektedir.

Tahmin sadece bir döneme ilişkin ise; “değişikliğin yapıldığı cari dönemde”; gelecek dönemlere de ilişkin ise hem değişikliğin yapıldığı dönemde hem de gelecek dönemde ileriye dönük olarak tablolara yansıtılır.

Haziran, 2013

 


Hizmetlerimiz

Denetim ve Güvence

Danışmanlık ve Güvence

Muhasebe

Benzer Blog Yazıları